M’n eerste baantje, lithograaf op de reclamestudio van de Gruyter* in ‘s-Hertogenbosch. Aan deze studio was een grote professionele fotostudio verbonden waar ik graag rondhing, al was het maar om als jongste knecht dia’s in te ramen of om films te ontwikkelen. Ik vond foto’s maken altijd wel leuk maar door die fotostudio besloot ik om me te gaan verdiepen in fotografie en een dikke camera werd aangeschaft.

Destijds woonde ik in Zaltbommel, als ik ‘s-ochtends van station ‘s-Hertogenbosch naar mijn werk liep kwam ik langs een huishoudschool*. Bij uitstek een plek voor modelfotografie dus in de pauzes trok ik de stoute schoenen aan en vroeg de dames of ze gefotografeerd wilden worden. De dames blij, ik blij en het was goed om mijn verlegenheid te overwinnen. Een thuisdoka werd ingericht en iedereen die maar wilde werd gefotografeerd. Ik leerde veel en dat kwam goed van pas op de reclamestudio’s waar ik als grafisch vormgever na de Gruyter werkte.

Inmiddels voor mijn werk verhuisd naar Zeeland ben ik voor reclamestudio’s altijd blijven fotograferen. Heel veel productfotografie, veel bedrijfsevenementen en ook modelfotografie als er weer eens een speciale actie was. Hobbymatig kwam de klad erin. Mijn doka ging naar de rommelmarkt, geen zin meer in dat geklieder. Vakantie foto’s en kiekjes van mijn kinderen, dat was het zo’n beetje.

Tot er digitale camera’s op de markt kwamen. Een Olympus werd gekocht en al snel werden weer dames gevraagd om te poseren. Een thuisstudio werd ingericht, mijn camera’s werden steeds beter en we konden weer los. Een grote ruimte boven kapsalon Studio Looks in het centrum van Goes kwam tot mijn beschikking en het werd druk met betaalde portfolioshoots, familie- baby-en kindershoots, zwangerschap… kortom alles waar om gevraagd werd.

Een stijl in mijn foto’s, een verhaal? Niet echt en daar streef ik ook helemaal niet naar, gewoon wat me op dat moment boeit en ik wil vooral niet diepzinnig doen over mijn foto’s. Als ze fijn zijn om naar te kijken ben ik al dik tevreden.

Nu mag ik de vruchten plukken van jarenlange noeste arbeid en ben ik met pensioen. De grote studio in het centrum is omgeruild voor een kleine ruimte thuis. De fotopassie is er nog steeds maar ik ben selectiever geworden. Familiewerk alleen nog in eigen kring, voortaan alleen wat ik zelf interessant vind. De basis voor mijn fotografie is nu eenmaal vanaf mijn jonge jaren… mooie vrouwen. Ik ben ouder geworden, de dames niet.

Uiteraard kunt u mij nog steeds vragen voor een grafische- of fotografische opdracht. Als een model met een interessant voorstel komt dan houden we de portemonnee gesloten.

Mail naar: jos@josvdberg.com

KvK Zuidwest Nederland: 53717880

Grafisch werk vindt u niet meer op mijn site, wilt u toch wat zien: https://www.facebook.com/bergvdjos/photos/?ref=page_internal

*Voor de jongste lezers: de Gruyter was een supermarktconcern, net zoiets als Albert Heijn of Jumbo. Huishoudschool is een beetje te vergelijken met vmbo zorg&welzijn.

Klik op mijn logo linksboven en u bent op de homepage.